Το vox populi vox dei (φωνή θεού φωνή λαού, 2020) είναι μια ηχητική σύνθεση,  στιγμιότυπο από την ερευνητική ενασχόληση του Γιώργου Σαμαντά με την επιτελεστικότητα της πολιτικής διαμαρτυρίας στο αστικό περιβάλλον. Βασίζεται σε συμμετοχική παρατήρηση και σε ένα εκτενές αρχείο ηχογραφήσεων από πορείες στο κέντρο της Αθήνας, από το 2011 μέχρι και σήμερα.

https://backtalks.city/project/vox-populi-vox-dei/

Η έρευνα αφορά στη σωματικότητα και τη συγκίνησιακότητα των πορειών, την πολιτική δραστικότητα [agency] περπατήματος και φωνής, σε διαπραγμάτευση με την αστική ρυμοτομία, τη δημόσια μνήμη και τη μνημειακότητα. Στο επίπεδο της ανάλυσης η έρευνα έχει χαρτογραφικό, γλωσσολογικό και μουσικολογικό χαρακτήρα. Η κοινωνιογλωσσολογική και ρυθμολογική ανάλυση πληροφορεί τη συγκεκριμένη σύνθεση, η οποία ταυτόχρονα απασχολείται και με ζητήματα δεοντολογίας, θεσμικής-καλλιτεχνικής πλαισίωσης και παρουσίασης του εθνογραφικού υλικού.

Το έργο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας “The City Talks Back”, της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με την ομάδα Theatrum Mundi, το 2020. Η ηχογράφηση για τις ανάγκες του έργου έγινε στο studio “ΝΜΑ” με ηχολήπτη το Θέμελη Ρίζο.

Στην ίδια έρευνα εντάσσονται και τα έργα “Theatre of Struggle” (ακουστικός περίπατος, συμμετοχή στο συλλογικό “Einander (zu)hoeren: stadt-geschihten, οργανωμένο από την ομάδα Escoitar, επιμ. G.Vermeire, Ινστιτούτο Goethe, 2013), “Ντέρμπυ Δρόμου” (Έκθεση “Φωνές”/”Fonés”@CAMP!, 2014), και στην παρέμβαση “Εν Αθήναις Θαύματα” του TWIXTlab, στην έκθεση “Condensation Cube” του Βασίλη Βλασταρά (2018, επιμ. Κ.Σταφυλάκης, Χ.Κανελλοπούλου).