Σημείωμα της Νίνας Παππά

Πρόκειται για μία διαδραστική βιντεοπεριήγηση (video walk), με θέμα την έρευνα και την μελέτη των επιγραφών. Οι επιγραφικοί θεωρούν τις επιγραφές ως τα απόλυτα ιστορικά αντικείμενα, γιατί σε αντίθεση με άλλα ιστορικά κείμενα, στις επιγραφές δεν παρεμβαίνουν αντιγραφείς ή διορθωτές, παρά μόνο η φθορά που προκαλεί ο χρόνος. Εξετάζουν τα κείμενα ως υλικές επιφάνειες, όπου ακόμα και οι φθορές είναι εν δυνάμει σημεία του κειμένου. Η μελέτη τους απαιτεί την συνύφανση διαφορετικών κειμένων, στα σημειωματάριά τους περιλαμβάνονται ατελή γράμματα φθαρμένων επιγραφών, ιδιόχειρες σημειώσεις με υποθετικές αναγνώσεις, κομμάτια από απόγραφα και ζωγραφικές απομιμήσεις κειμένων, στις οποίες αποδίδονται ακόμα και τα σπασίματα μιας πέτρινης επιφάνειας. Η ύλη διαμορφώνει έναν ενδιάμεσο λόγο, ένα κείμενο μεταξύ ανθρώπινης γραφής και τυχαίων συμβάντων, το οποίο απαιτεί την σύλληψη κάθε ερμηνευτικής πιθανότητας.

Στις φθαρμένες πέτρες, η αποκρυπτογράφηση των σβησμένων κειμένων συχνά μετατρέπεται σε μια εκστατική διαδικασία που απαιτεί κατάλληλες προσωπικότητες για να ολοκληρωθεί.

Ο επισκέπτης του μουσείου θα περιηγηθεί  στον χώρο, θα παρακολουθήσει συνεντεύξεις με επιγραφικούς που αφηγούνται τις εμπειρίες τους και θα γνωρίσει τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τα φθαρμένα εκθέματα.

Το έργο έχει ως αφετηρία την παράδοση του ντοκιμαντέρ και την πρακτική των site-specific παρεμβάσεων.

 

Το χαμένο κείμενο, 2019 © Νίνα Παππά