Σημείωμα της Ελένης Τζιρτζιλάκη

To project «Σπίτι ως ύφασμα» αφορά  την εύθραυστη και μεταβαλλόμενη σήμερα έννοια του σπιτιού και πως σχετίζεται με το  ύφασμα κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το σπίτι στις σημερινές συνθήκες μοιάζει να είναι εύθραυστο,ρευστό,διαμπερές,μεταβαλλόμενο όπως το ύφασμα.

Το σπίτι τόπος επιθυμιών, αρωμάτων, ερώτων, αναμνήσεων, ονείρων. Tο σπίτι κρυμμένο, σιωπηλό, διαταραγμένο, τρωτό, χρεωμένο, λαθραίο .

Με την έννοια σπίτι αναφερόμαστε  κυριολεκτικά στο σπίτι αλλά και στην κοινότητα,στην πατρίδα, στον τόπο που αισθάνεται κανείς ασφάλεια και αποδοχή. Σήμερα τα παραπάνω έπαψαν να είναι βεβαιότητες και αποτελούν ζητούμενο,πολλές φορές ανεκπλήρωτο για μεγάλες ομάδες πληθυσμού που μετακινούνται υποχρεωτικά.

Το προτζεκτ διερευνά την κατοίκιση στις σημερινές συνθηκες εκτοπισμού και απεδαφικοποίησης. Η μεθοδολογία που  επιλέχθηκε ήταν μέσα απο  συναντήσεις –performances σε διαφορετικούς χώρους που μετατρέπονται σε χώρους οικείους και φιλόξενους. Στις δράσεις-συναντήσεις οι γυναίκες βρίσκονται σε κύκλο και γνωρίζονται,συζητούν και απαντούν σε χρωματιστά χαρτιά αλλά και προφορικά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.Κατά τη διάρκεια  των συναντήσεων δημιουργούνται σχέσεις και δίκτυα αναμεσα σε γυναίκες  που ζουν σε διαφορετικές συνθήκες, διαφορετικής ηληκίας, επαγγέλματος, εθνικότητας που συνήθως έχουν λίγες η καθόλου ευκαιρίες για ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ τους. Το “σπίτι ως ύφασμα” έχει ως τώρα πραγματοποιηθεί δύο φορές στο εργαστήριο μου στου Ψυρρή σε συνεργασία με την Σέβη Τσάμπαλλα,στην Καλών Τεχνών στο ξύλινο σπιτάκι στον κήπο στα πλαίσια του Barbecue 2017 ,στα γραφεία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων σε συνεργασία με τη Μαρία Μάντζαρη σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη  Javier Perez Aranda. Παρουσιαστηκε υλικό της Ερνεστίνα Καρυστιναίου-Ευθυμιάτου:Το σπίτι της εξορίας (έρευνα), της Ελένης Βαφειάδου:Πλειστηριασμοί(έρευνα)και της  Χαρις Χλωρού (πλειστηριασμοί στην Ισπανία), στις 21 Δεκέμβρη 2018 σε συνεργασία με τα Αστικά Μοτίβα ως επιτέλεση-εργαστήριο  στον χώρο-πρώην κατάστημα  στην οδό Διπλάρη στην πλατεία Θεάτρου (επιτέλεση –εκφώνηση του ποιήματος “Το σπίτι”  Δανάη Μανωλέσου, Ελένη Τζιρτζιλάκη),  Αντα Αναστασέα  καλύβι-μαστός.

Τα υφάσματα που δωρήθηκαν από τις γυναίκες ράφτηκαν μεταξύ τους με κλωστές χρωματιστές μεταξωτές. Tο ίδιο το ράψιμο-σύνδεση των υφασμάτων έγινε συλλογικά στο σπίτι στη Σίφνο και αποτέλεσε μία δράση που είχε διάρκεια τρείς ημέρες τον  Ιούνιο του 2019 και κατέληξε με το σιωπηλό περπάτημα με το ύφασμα σπίτι στη διαδρομή.

 

Κύκλος © Ελένη Τζιρτζιλάκη
Ύφασμα © Ελένη Τζιρτζιλάκη