Τζένη Μαρκέτου

Η Τζένη Μαρκέτου είναι εικαστικός και καθηγήτρια τέχνης. Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μεταξύ Αθήνας και Νέα Υόρκης. Από Μάιο 2019 μέχρι Ιούνιο 2020 είναι καλεσμένη ως artist in residence και συνεργάζεται με διεθνούς φήμης mentors στο TRAVERS στη Κοπεγχάγη, Δανία.

Η δουλειά της Τζένης Μαρκέτου περιλαμβάνει βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, δημόσιες παρεμβάσεις, περφόρμανς, διαδικτυακά projects, εκθέσεις και δημοσιεύσεις. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί διεθνώς πρόσφατα στην Radiator Gallery, Νέα Υόρκη, Documenta 14, στη Βουλή των Σωμάτων, Αθήνα/ Kassel: High Line Park, στη Νέα Υόρκη, στο Artium Museum της Ισπανίας, στο MuseumTinguely της Βασιλείας, στο Kumu Art Museum, στο Ταλίν της Εσθονίας, στο ZKM στην Καρλσρούη, στο  New Museum της Νέας Υόρκης, στο Reina Sofia της Μαδρίτης, στο The Queens Museum, στο ApexArt της Νέας Υόρκης, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, στην 1η Μπιενάλε της Cartagena de Indias στην Κολομβία,  στην 5η και 6η Μπιενάλε της Αθήνας, στην Μπιενάλε της Valencia. Εκπροσώπησε της Ελλάδα στην Μπιενάλε του Sao Paolo, στη Βραζιλία και στη Manifesta, στη Διεθνή Ευρωπαϊκή Μπιενάλε.

Η Μαρκέτου ειναι co editor με τη Stephanie Bailey chief editor Ocula Art Magazine στην έκδοση ΠΟΣΟ σημαντικές είναι οι Συνελεύσεις;  (Organizing from Below/HOW Assemblies Matter? 2017) που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Naked Punch (London & New York) η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από δοκίμια και απόψεις από παγκόσμιους γνωστούς θεωρητικούς , ανθρωπολόγους και κριτικούς τέχνης για το project της Marketou (HOW Assemblies Matter?) για την 6η Μπιενάλε της Αθήνας, OMONOIA, 2016. Η Μαρκέτου συνέβαλε στην έκδοση The School of Everything, 2017 σε  συνεργασία με την Documenta 14 και τις εκδόσεις Futura, στην Αθήνα /Κassel, καθώς και στην έκδοση Perform Interdependency Project, 2017 μια συνεργασία ανάμεσα στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, (ΑΣΚΤ) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο Κάσελ (Kunsthochschule Kassel) και στο Τμήμα Καλές Τέχνες και Μέσα Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Ζυρίχης (Arts and Media,  Zurich University of Arts). Η Μαρκέτου ειναι η δημιουργός του φωτογραφικού  βιβλίου Η Μεγάλη Νοσταλγία: Οι Έλληνες της Αστόρια, Εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα (The Great Longing: The Greeks of Astoria, Queens), στο οποίο περιλαμβάνονται φωτογραφίες της και συνεντεύξεις από Έλληνες μετανάστες στη Αστόρια, ΝΥ.

Η Μαρκέτου δίδαξε στο Cooper Union School of Art στη Νέα Υόρκη, στο Institute for the Arts στην Καλιφόρνια (CALARTS), στη Βαλένθια, στηn Ακαδημία Τεχνών στη Βασιλεία της Ελβετίας και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (AΣΚΤ). Από το Σεπτέμβριο 2020 θα διδάσκει στο Νew School for Social Research στη Νέα Υόρκη.

Από το 2013 μέχρι το 2017 συμμετείχε στην Επιτροπή Καλλιτεχνών / ARTSpace for College Art Association International Conference (CAA) και για τρία χρόνια ήταν η βασική επιμελήτρια για τα προγράμματα στο Media Lounge, που περιελάμβανε panels, εργαστήρια, προβολές και ανοιχτές συζητήσεις με διεθνείς συμμετοχές.

Η Τζένη Μαρκέτου σπούδασε Φωτογραφία στο Corcoran School of Art, Washington, DC και στη συνέχεια πήρε BA και Master of Fine Arts (MFA) στο Pratt Institute, Brooklyn, New York. Έχει λάβει πολλές επιχορηγήσεις και υποτροφίες και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε διεθνές επίπεδο.

Ever-growing through the City (2020)

Rehearsing an Improbable Assembly / (Δοκιμή προς μια ανέφικτη συνέλευση) (2017)

How assemblies matter? (2016)


Μέντη Μέγα

Η Μέντη Μέγα γεννήθηκε στην Αγγλία το 1978. Αποφοίτησε από την Κ.Σ.Ο.Τ το 1998 και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο London Contemporary Dance School / Πανεπιστήμιο Kent. Δουλεύει σαν χορογράφος, δασκάλα χορού και ιστορίας χορού, παραδίδει εργαστήρια, γράφει άρθρα και κάνει ομιλίες γύρω από το χορό και την περφόρμανς. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες από διάφορα πεδία και από το 2013 δραστηριοποιείται στο πεδίο της προσβασιμότητας στο χορό για ανθρώπους με αναπηρία ως συνεργαζόμενος καλλιτέχνης της Στέγης του Ωνασείου σε σχετικά προγράμματα. Μεγάλο μέρος της δουλειά της τα τελευταία χρόνια περιστρέφεται γύρω από θέματα ταυτότητας και νεότερης ελληνικής ιστορίας, με κεντρικό άξονα το σώμα ως σημείο τομής του προσωπικού και του συλλογικού βιώματος. Eίναι ιδρυτικό μέλος του ‘Σύνδεσμου Χορού’, που οργάνωσε μεταξύ του 2010 και του 2016 εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά έργα καθώς και community projects σε όλη την Ελλάδα, και ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του DBM (Danse Bassin Mediterraneé, 2009-11). Έχει πραγματοποιήσει τις παραγωγές: Ποιητικό Άσυλο (Φεστιβάλ Αθηνών, 2008), Το Μαντρόσκυλο, μια αλληγορία για τα Media (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, 2010), Μεταπολίτευση (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2012), Sweet Abyss (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2014), Transforming Me, ένα δίγλωσσο σόλο (MIRfestival 2014, 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Danae Festival Milan 2015), Τρίπλες και Τριπλέτες (παράσταση για εφήβους, εκπαιδευτικό πρόγραμμα Στέγης, 2017-18), Trapped (Fast Forward Festival, συμπαραγωγή Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και Εθνικού Θεάτρου, Εθνικό Θέατρο 2018).

Trapped (2018)

Μεταπολίτευση (2012)

Transforming Me, a bilingual solo (2014)


Βασίλης Νούλας

Ο Βασίλης Νούλας είναι σκηνοθέτης και εικαστικός, συνιδρυτής της θεατρικής ομάδας Nova Melancholia. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εικαστικά στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Γ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής) κι ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Université Sorbonne Nouvelle – Paris 3. Παραστάσεις σε σκηνοθεσία του έχουν παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην Μπιενάλε της Αθήνας, καθώς και σε καταλήψεις, διαμερίσματα και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους. Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη κυκλοφορούν πέντε βιβλία του με ποιήματα και πεζά. Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους «Το θολάμι», σε συμπαραγωγή με το ΕΚΚ, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2019. Συνεργάζεται από το 2014 με τον Κώστα Τζημούλη στο κοινό τους εικαστικό πρότζεκτ VASKOS (δύο ατομικές εκθέσεις, μία αυτοέκδοση, συμμετοχή στο Athens Photo Festival 2019 στο Μουσείο Μπενάκη, επιμέλεια ομαδικής έκθεσης «Άνω βόλτα, κάτω βόλτα» στο ΟΧΤΩ, 2020). Έχει λάβει ενεργό μέρος σε συλλογικά εγχειρήματα της Αθήνας τα τελευταία χρόνια: Κίνηση Μαβίλη, κατάληψη θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, κατάληψη Green Park. Από τον Μάρτιο 2019 ανήκει στη δημιουργική ομάδα του ΟΧΤΩ (χώρος για την έρευνα και την καλλιτεχνική πρακτική).

Φαντάσου ένα τοπίο ηρωικό (2018 – 19)

Μπιενάλε της Περφόρμανς: Το μέλλον πέθανε (2016)

VASKOS (2014 – )

 


Γιάννης Παππάς

Η παρουσία του σώματος μέσα στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον διαπνέει στο σύνολο του το έργο του Γιάννη Παππά. Ο χώρος που συλλαμβάνει αντιμετωπίζεται κριτικά, ως πεδίο σωματικής και συμβολικής αναπαράστασης, ως φορέας συλλογικής και ατομικής μνήμης και δράσης, αλλά και ως εν δυνάμη συνιστώσα ιστορικών μετασχηματισμών. Σπούδασε γλυπτική και φωτογραφία στην ΑΣΚΤ Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου (UdK). Υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών αποφοίτησε το επιστημονικό και καλλιτεχνικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Στρατηγικές Χώρου» της Ακαδημίας Τεχνών Βερολίνου Weißensee. Η καλλιτεχνική του έρευνα έχει συμμετάσχει σε διεπιστημονικές μελέτες στην Ασία και την Μέση Ανατολή σε συνεργασία με το Goethe Institute και το German Academic Exchange Service (DAAD). Το εικαστικό του λεξιλόγιο αρθρώνεται μέσα από ένα ευρύ πεδίο εκφραστικών μέσων, περικλείοντας πολλαπλές εικαστικές φόρμες όπως το βίντεο, η φωτογραφία, η περφόρμανς και οι εγκαταστάσεις, που στο σύνολό τους φέρουν τα ίχνη των ανθρωπολογικών και φαινομενολογικών του προσεγγίσεων. Έχει πάρει μέρος σε διεθνής εκθέσεις στην Ευρώπη, την Ασία, την Μέση Ανατολή, βόρια και νότια Αμερική (Μπιενάλε Αρχ/κης Βενετίας, Μπιενάλε Μπανγκόκ, Μπιενάλε Αθήνας κα), με θετικές αναφορές από τον διεθνή τύπο (CNN, NY Times, Art Foroum κα). Ο Γιάννης Παππάς είναι εικαστικός καλλιτέχνης και περφόρμερ, γεννήθηκε στην Πάτμο το 1978 και πλέον ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

Ιερά Άμφια (2009)

Working in Progress (2011)

Χωρική Αταραξία (2013)


Κώστας Τζημούλης

Ο Κώστας Τζημούλης είναι εικαστικός και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Westminster University του Λονδίνου και στο Dutch Art Institute στο Άρνεμ της Ολλανδίας. Έχει παρουσιάσει έξι ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βελιγράδι και Σεράγεβο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και συλλογικά πρότζεκτ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με τον Βασίλη Νούλα συνεργάζονται από το 2014 στο κοινό τους πρότζεκτ VASKOS (δύο ατομικές εκθέσεις, μία αυτοέκδοση, συμμετοχή στο Athens Photo Festival 2019 στο Μουσείο Μπενάκη, επιμέλεια ομαδικής έκθεσης «Άνω βόλτα, κάτω βόλτα» στο ΟΧΤΩ, 2020). Είναι μέλος της ομάδας σύγχρονης θεατρικής περφόρμανς Nova Melancholia (σκηνικά, κοστούμια, φωτισμοί). Ήταν από τα ενεργά μέλη της κατάληψης του Green Park (2015-2017) και συν-διοργανωτής μαζί με τους Γκίγκη Αργυροπούλου και Βασίλη Νούλα της DIY Performance Biennial “No Future” (Green Park Αθήνα & Κύθηρα, Ιούνιος 2016). Από το 2019 ανήκει στην δημιουργική ομάδα του ΟΧΤΩ – χώρος για την έρευνα και την καλλιτεχνική πρακτική.

Φαντάσου ένα τοπίο ηρωικό (2018 – 19)

Μπιενάλε της Περφόρμανς: Το μέλλον πέθανε (2016)

VASKOS (2014 – )