Σημείωμα της Ντάνας Παπαχρήστου και του Γιώργου Σαμαντά-

Το Dwelling Stories (Ιστορίες Κατοίκησης) είναι ένας ακουστικός περίπατος που συνέθεσαν οι akoo.o (Σοφία Γρηγοριάδου, Νίκος Μπουμπάρης, Ντάνα Παπαχρήστου, Γιώργος Σαμαντάς).

“Η Αθήνα έχει θεωρηθεί διεθνής προορισμός λόγω των «παραμυθένιων ερειπίων» της. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ως σύγχρονη πόλη για πολλούς και διάφορους λόγους. Εστιάζοντας σε αυτή τη στροφή σχεδιάσαμε έναν ηχητικό περίπατο για τον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών κατά την έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… βόλτα στην Αθήνα των ταξιδιωτών, 17ος-19ος αιώνας». Στον ηχητικό περίπατο μπορεί κανείς να ακούσει συνεντεύξεις με σημερινούς κατοίκους της Αθήνας που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Οι ιστορίες ξεδιπλώνουν τις προηγούμενες προσδοκίες τους και την εμπειρία τους από τη ζωή στην πόλη.

Όμορφο, άσχημο, πολύ ζεστό, ενδιαφέρον, ζωηρό, θεαματικό, μια ζούγκλα χωρίς Ταρζάν, θορυβώδη, ένα καταφύγιο, ένα μέρος όπου μπορεί κανείς να προσφέρει βοήθεια, ένα μέρος όπου κινδυνεύει η ελευθερία του, το μέρος για να βρεις τους καλύτερους γιατρούς, φιλικό, εχθρικό, εξωτικό…; Η δουλειά μας έγινε με το ανοιχτό λογισμικό noTours (σχεδιασμένο από το escoitar.org) και ως απάντηση στο βιβλίο Invisible Cities του Italo Calvino.”  (Σοφία Γρηγοριάδου, akoo.o)

Το έργο παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Invisible Cities του Ιταλικού Ινστιτούτου της Αθήνας (επιμ. Μαρία Σαριδάκη & Μαρία Βασιλείου), στη μνήμη του Ιταλού συγγραφέα Italo Calvino, 30 χρόνια μετά το θάνατό του. Αρχικά συντέθηκε στην πλατφόρμα σύνθεσης ακουστικών περιπάτων notours.org, ενώ μια νέα του εκδοχή είναι προσβάσιμη μέσω της εφαρμογής echoes.xyz.