Ο VASKOS είναι ένα καλλιτεχνικό ντουέτο, ένα εν εξελίξει πρότζεκτ που ερευνά τις υβριδικές ταυτότητες, το μοίρασμα πρακτικών, την από κοινού σκέψη και δράση. Ξεκίνησε στην Αθήνα το 2014. Η έννοια της υβριδικότητας προσεγγίζεται με ανάλαφρο και παιγνιώδη τρόπο μέσα από την καλλιτεχνική, σεξουαλική και εθνική ταυτότητα. Ο VASKOS χρησιμοποιεί ποικιλία μέσων: περφόρμανς, φωτογραφία, σχέδιο, βίντεο, κεραμική, αυτο-εκδόσεις και επιμέλειες. Ο VASKOS έχει παρουσιάσει δύο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, έχει λάβει μέρος στο “Athens Photo Festival 2019” κι έχει επιμεληθεί την ομαδική έκθεση “Άνω βόλτα, κάτω βόλτα” (2020).

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι:

1) δύο έργα από τη σειρά σκηνοθετημένων φωτογραφιών όπου ο ένας φωτογραφίζει τον άλλον. Μας ενδιαφέρει η ιδέα του σπιτιού – εργαστηρίου, του σπιτιού που συνεχώς μεταμορφώνεται, καθίσταται από οικείο ανοίκειο και τούμπαλιν. Στήνουμε πρόσκαιρες σκηνοθεσίες με πρόχειρα υλικά, οικιακά αντικείμενα και ρούχα. Μεταφέρουμε αυτή τη διαδικασία και σε εξωτερικούς χώρους. Η τελική εικόνα δημιουργεί ένα υβριδικό περιβάλλον ανάμεσα στο πραγματικό και στο φανταστικό∙ ένα παιχνίδι ταυτότητας και ρόλων που πραγματεύεται το διπλό και τον αντικατοπτρισμό, συχνά με ομοερωτική διάθεση.

2) δύο σχέδια (διαστάσεων 70 Χ 100 εκ) από τη σειρά σχεδίων που εκτελούμε από κοινού. Δουλεύουμε σε πολλά χαρτιά ταυτόχρονα και επεμβαίνουμε σε κάθε σχέδιο εναλλάξ. Κάθε σχέδιο αποτελείται από περισσότερα επίπεδα που δημιουργούνται από την επέμβαση του ενός πάνω στη δουλειά του άλλου. Είναι σαν ένα μπρα-ντε-φερ δυνάμεων. Τελικά είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις ποιος έχει κάνει τι.

3) ένα video still από το βίντεο “A Cyborg Manifesto in an Apartment in Athens an Autumn Afternoon”. Το βίντεο επιχειρεί μια επανανάγνωση της εικόνας της πρώτης έκδοσης του “Cyborg Manifesto” της Donna Haraway μέσα από ένα επιτελεστικό σκετς κι ένα αυτοσχέδιο, σπιτικό σκηνικό. Θεματοποιεί την υβριδικότητα, την ώσμωση ανθρώπου-ζώου-μηχανής, την έννοια του διπλού, και την πρόσφατη οικονομική κρίση.

VASKOS, φωτογραφία, 2016 @ Vassilis Noulas & Kostas Tzimoulis
VASKOS, σχέδια, 70×100 εκ, 2016 @ Vassilis Noulas & Kostas Tzimoulis
4. VASKOS, A Cyborg Manifesto in an Apartment in Athens an Autumn Afternoon, video still, 2015 @ Vassilis Noulas & Kostas Tzimoulis