Σημείωμα της Μέντης Μέγα

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου | Φεβρουάριος 2012 

 

Η παράσταση ‘Μεταπολίτευση’ αποτελεί μια απόπειρα κατανόησης των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που οδήγησαν στην οικονομική και αξιακή κρίση της Ελλάδας του σήμερα. Μουσική, ήχοι, εικόνες και σωματικές μνήμες από την εποχή της Μεταπολίτευσης έρχονται στην επιφάνεια μέσα από τη σφιχτή ρυθμική δομή του γυναικείου τρίο.

 

Σαν κεντρικό μοτίβο της παράστασης αναδύεται η έννοια του ‘μετασχηματισμού’. Υπό αυτό το πρίσμα η Μεταπολίτευση αντιμετωπίζεται σαν ένα πεδίο πρακτικών που μετασχηματίζονται, ένα δοχείο μετασχηματιζόμενων ταυτοτήτων. Μεταφράζοντας την ιδέα του μετασχηματισμού σε κίνηση προκυπτει το ερώτημα:

 

Τελικά τί έχει εγγράψει πάνω στο ίδιο μας το σώμα η Μεταπολίτευση;

 

Πραγματοποιώντας συνεντεύξεις με ανθρώπους της γενιάς του Πολυτεχνείου, ανατρέχοντας στις δικές της παιδικές μνήμες καθώς και εκείνες των χορευτριών της, και κάνοντας χρήση αρχειακού κινηματογραφικού υλικού από ιστορικές στιγμές της Μεταπολίτευσης, η χορογράφος πλάθει μια χορευτική αφήγηση γεμάτη αμφίσημες και ποιητικές εικόνες, που βυθίζει το κοινό σε μια σχεδιόν διαλογιστική εμπειρία.  Μακριά από πολιτικά συνθήματα και εύκολα συμπεράσματα, στο μετασχηματιστικό αυτό ταξίδι, οικείες μνήμες καθίστανται ανοίκειες, χιλιοτραγουδισμένοι στίχοι αλλοιώνονται και γνωστά συνθήματα αποκτούν νέες σημασίες.

 

Οι τρεις σπουδαίες Ελληνίδες χορεύτριες Όλια Λυδάκη, Κατερίνα Μπέλλα και Χαρά Κότσαλη, επί σκηνής χορεύουν, τραγουδούν και σφραγίζουν με τη έντονη σκηνική τους παρουσία την εμπειρία του έργου, αναδεικνύοντας το σώμα ως τόπο συγκεντρωμένης εμπειρίας και γνώσης· ως το πιο σημαντικό υποκείμενο της ιστορίας.

 

 

Σύλληψη-Χορογραφία: Μέντη Μέγα
Ερμηνεία: Χαρά Κότσαλη, Όλια Λυδάκη, Κατερίνα Μπέλλα
Δραματουργία: Μανώλης Ανδριωτάκης
Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Μάρθα Μαυροειδή
Βίντεο: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Κοστούμια: Κωνσταντίνα Βαφειάδου

Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Γραφιστική επιμέλεια φωτογραφιών: Design by Front, Σάκης Στριτσίδης

Επικοινωνία: Βάσω Βασιλάτου

 

Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ομάδα Σύγχρονου Χορού Φοra
Σύμβουλος Παραγωγής: Αλέξανδρος Βρεττός

Metapolitefsi, Menti Mega, © Δέσποινα Σπύρου
Metapolitefsi, Menti Mega, © Δέσποινα Σπύρου
Metapolitefsi, Menti Mega, © Χριστίνα Γεωργιάδου