Σημείωμα της Μέντης Μέγα

 

Ο άνθρωπος δεν αλλάζει.

Η Ελλάδα δε θα αλλάξει ποτέ.

 

Αυτές οι δυο φράσεις είναι εγγεγραμμένες για πάντα στο μυαλό κάθε ανθρώπου που έχει ζήσει στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Όμως δεν είναι αθώες φράσεις, γιατί η γλώσσα έχει τη δύναμη να παράγει την πραγματικότητα που περιγράφει.

 

Πώς μπορεί κανείς να φανταστεί και να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα;

 

Το Transforming Me στοχάζεται πάνω στον προσωπικό και τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Η αυτοσχεδιαστική φόρμα του ‘χορευτικού μετασχηματισμού’ πάνω στην οποία έχει βασιστεί η δημιουργία της χορογραφίας παρουσιάζει ανάγλυφα την μετακίνηση από το οικείο στο ανοίκειο, χαρτογραφεί ανοίγματα, αδιέξοδα και σημεία καμπής, κινείται ανάμεσα στο φόβο και στην ελπίδα. Επίσης εντοπίζει την επανάληψη σαν κρίσιμο συστατικό στοιχείο κάθε μετασχηματισμού.

 

Ο μετασχηματισμός δεν είναι η απότομη αλλαγή. Αναδύεται αργά και σταδιακά καθώς επιτρέπουμε στο σώμα μας να ενσωματώσει τη διαφορά. Και όμως οι ζωές μας είναι γεμάτες από απότομες εξωτερικές μετατοπίσεις και πολλαπλά ερεθίσματα, απέναντι στα οποία πρέπει κανείς να επιτελέσει μια απολύτως προσωπική ισορροπιστική πράξη.

 

Η Μέντη Μέγα μεγάλωσε σε ένα δίγλωσσο περιβάλλον, κινούμενη διαρκώς μεταξύ διαφορετικών πολιτισμικών πλαισίων, συμπεριφορών και προσδοκιών. Στο Transforming Me διερωτάται πώς σχετίζεται ο προσωπικός μετασχηματισμός με τον κοινωνικό μετασχηματισμό και τί ρόλο παίζουν σε αυτή τη διαδικασία η αντίληψη, η συνείδηση και η πρόθεση.

 

Συντελεστές

 

Χορογραφία*: Μέντη Μέγα

Δραματουργία: Kate Adams

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Χρύσανθος Χριστοδούλου

Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Βασίλης Γεροδήμος

Φωτισμόι: Τάσος Παλαιρούτας

Επεξεργασία εικόνας προώθησης: Σάκης Στριτσίδης | Front

Βοηθός εκτέλεσης παραγωγής: Μαριλού Ανδρίκου

Παραγωγή :  Μέντη Μέγα

Συμπαραγωγή: Ευρωπαϊκό δίκτυο Open Latitudes (3) (Latitudes Contemporaines (FR) Vooruit (BE) – L’Arsenic (CH) – Body/Mind (PL) – Teatro delle Moire (IT) – Sin Arts Culture (HU) – Le Phénix (FR) – MIR Festival (GR) – Materiais Diversos (PT) ) με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Promo video:

https://vimeo.com/119850667

Transforming Me, a bilingual solo, Menti Mega © Νίκος Ηλιόπουλος
Transforming Me, a bilingual solo, Menti Mega © Νίκος Ηλιόπουλος