Σημείωμα του Αλέξη Φιδετζή

Μέσα από την ιστορία του φανταστικού επαναστάτη και διανοούμενου Nick Boricua το Puerto Rico διερευνά πτυχές του (αυτο)προσδιορισμού της Ελλάδας ως ηρωικού, εξαιρετικού, ανθεκτικού και ανάδελφου έθνους.

Η βιογραφία του Νικία Φωκά, του οποίου ο καλλιτεχνικό ψευδώνυμο κατά τη διάρκεια των περιπετειών του στο Πουέρτο Ρίκο ήταν Nick Boricua, αναπτύχθηκε από την ανάμειξη διαφόρων ιστορικών προσωπικοτήτων που έπαιξαν ρόλο στην ελληνική επανάσταση αλλά αργότερα παραγκωνίστηκαν λόγω πολιτικών και ιδεολογικών διαφωνιών. Η κατασκευή ενός Μουσείου όπου τα έργα και οι ημέρες ενός φανταστικού χαρακτήρα παρουσιάστηκαν ως πραγματικότητα ήταν μια διαδικασία διείσδυσης σε θεσμικές μεθόδους δημιουργίας αφηγήσεων, αξίας και παράδοσης.

Αυτές οι έννοιες αποτελούν μέρος της ελληνικής εθνικής αφήγησης από τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αντινομία της ταυτόχρονης υιοθεσίας πλήθους δυτικών ρομαντικών προβολών αλλά και της ταυτόχρονης εναντίωσης στον Δυτικό κόσμο μέσω της παραγωγής πολιτισμικής ιδιαιτερότητας και της εφεύρεσης ελληνικών λαϊκών παραδόσεων. Ο στόχος του έργου είναι να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους η ελληνική οικονομική κρίση της 2ης δεκαετίας του 21ου αιώνα έχει ενισχύσει νέες ταυτοποιήσεις με τον «άλλο» (π.χ. Λατινοαμερικάνικο σοσιαλισμό) μέσω της οικειοποίησης μιας μυθολογίας περί της αντίστασης ως εγγενούς εθνικού χαρακτηριστικού.

Σε συνεργασία με τον Πάνο Σκλαβενίτη και τον Κωστή Σταφυλάκη.

Puerto Rico, Alexis Fidetzis, Courtesy of the artist