Σημείωμα του Αλέξη Φιδετζή

Εφήμερο μνημείο και σχέδια σε χαρτί

Το project βασίζεται στο έργο του φανταστικού χαρακτήρα Daniel Hoffman-Morignano, του Ελβετού ανθρωπολόγου που εγκατέλειψε το Δυτικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και ανακάλυψε μια ιδιαίτερη φυλή στη Νότια Κρήτη.

Η φυλή που ο Morignano ονόμασε Shield-droppers (ριψάσπιδες) εκτιμούσε την ανθρώπινη ζωή τόσο πολύ που διαμόρφωσε ένα σύστημα αξιών όπου η ιδέα της υπερηφάνειας δεν ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τη δυτική αντίληψη περί εθνικού ή στρατιωτικού καθήκοντος.

Οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν νομαδικά, εγκαταλείποντας μια περιοχή όταν βρισκόντουσαν σε κίνδυνο, παρατώντας συχνά τα υπάρχοντά τους για να απομακρυνθούν γρηγορότερα από τους εχθρούς τους. Ο Hoffman-Morignano εντυπωσιάστηκε από την αδιαφορία τους για τα υλικά αγαθά, καθώς αυτή η αδιαφορία αποτέλεσε αντίβαρο στις έννοιες του ελέγχου και της κυριαρχίας που οδήγησαν την Ευρώπη στις φρίκη του Μεγάλου Πολέμου. Πέρασε ώρες καταγράφοντας και αποτυπώνοντας τη ζωή τους δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε συγκεκριμένες τελετές που φαινόταν να αποδίδουν ολόκληρο το σύστημα αξιών τους. Πολύ συχνά στα σχέδιά του εμφανίζεται ένας τύπος κυκλικού χορού κατά τον οποίο ορισμένα μέλη της φυλής ρίχνουν τις ασπίδες τους στο πάτωμα, δείχνοντας την διάθεσή τους να ξεφύγουν από τους εχθρούς τους, αντί παραμένοντας να θέσουν την ζωή των ιδίων και των οικογενειών τους σε κίνδυνο.

Παράλληλα με τις σημειώσεις και τα σχέδιά του, το project συμπεριλαμβάνει μια εφήμερη εκδοχή ενός από τα μνημειώδη σχέδια του ανθρωπολόγου, ένα Desertion Arch όπως το ονόμασε ο ίδιος, που θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε κίνηση, σε μια βάρκα στον ποταμό Spree του Βερολίνου.

Παρουσιάστηκε από τη γκαλερί Hosek Contemporary, στο πλοίο MS Heimatland, στο Βερολίνο

Επιμέλεια από τον Petr Hosek

 

Exercises on shield dropping, Alexis Fidetzis, Courtesy of the artist
Exercises on shield dropping, Alexis Fidetzis, Courtesy of the artist