Στόχος της έρευνάς μας γύρω από το έργο και τον βίο της Ρόζας Λούξεμπουργκ ήταν η δημιουργία μιας παράστασης. Η έρευνα ξεκίνησε στη Ρώμη κατά τη διάρκεια ενός καλλιτεχνικού ρέζιντενσυ. Σταδιακά εστιάσαμε στο υλικό των «Γραμμάτων από τη φυλακή» που απηύθυνε η Ρόζα στην Σόνια Λήμπκνεχτ. Τα γράμματα αυτά συγκινούν με τον ουμανισμό και την ευαισθησία που επιδεικνύουν προς κάθε τι ζωντανό (πουλί, έντομο, φυτό).

Δόθηκαν υπό την καθοδήγησή μας δύο κύκλοι εργαστηριακών σεμιναρίων που απευθύνθηκαν σε ηθοποιούς και καλλιτέχνες. Με κάποιους από τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια σχηματίστηκε τελικά η παράσταση “Φαντάσου ένα τοπίο ηρωικό”. Παρουσιάστηκε στη Ρώμη το 2018 κι έπειτα στην Αθήνα το 2019. Τέλος, πήρε μέρος στο φεστιβάλ Primavera dei teatri στο Καστροβίλλαρι της Ιταλίας.

Το 2019 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη δολοφονία της μαρξίστριας επαναστάτριας Ρόζας Λούξεμπουργκ από τις δεξιές πολιτοφυλακές Φράικορπς στο Βερολίνο του 1919. Η περφόρμανς ”Φαντάσου ένα τοπίο ηρωικό” είναι ένας δικός μας φόρος τιμής σε μια χαμένη επανάσταση και σε μια προσωπικότητα που ακόμη εμπνέει και παραδειγματίζει. Ο τίτλος της παράστασης προέρχεται από μια φράση που απομονώσαμε σε ένα από αυτά τα γράμματα.

Θέτουμε ερωτήματα: Τι είναι ένα τοπίο ηρωικό; Τι είναι ουτοπία; Τι είναι ηρωισμός; Πως ενατενίζω ένα τοπίο; Πως συνταιριάζονται το αίτημα για δικαιοσύνη, ανθρωπισμό, σοσιαλισμό με την ανισότητα και βιαιότητα της φύσης; Τι είναι για εμάς προσωπικά, σήμερα, εδώ, σημαντικό κι άξιο προάσπισης κι αγώνα;

Στο γερμανικό ρομαντισμό οι άνθρωποι αναζητούσαν το ρίγος του Υψηλού στα μεγάλα φυσικά φαινόμενα (π.χ. σε μια θύελλα, σε μια χιονισμένη απόκρημνη βουνοκορφή). Η Ρόζα Λούξεμπουργκ μοιάζει να βρίσκει τον ηρωισμό στη μάχη ενός αναποδογυρισμένου σκαθαριού με τα μυρμήγκια ή στο λυρικό ξέσπασμα ενός πουλιού! Μπορώ, λοιπόν, να αντιμετωπίζω το μικρό, το φαινομενικά ασήμαντο με όρους ηρωικούς;

Ας φτιάξουμε ένα εφήμερο μνημείο με απλά υλικά, με τα σώματα και τις φωνές μας.

http://www.novamelancholia.gr/el/productions/46

Φαντάσου ένα τοπίο ηρωικό, 2019 @ Vassilis Noulas & Kostas Tzimoulis
Φαντάσου ένα τοπίο ηρωικό, 2019 @ Vassilis Noulas & Kostas Tzimoulis
Φαντάσου ένα τοπίο ηρωικό, 2019 @ Vassilis Noulas & Kostas Tzimoulis
Φαντάσου ένα τοπίο ηρωικό, 2019 @ Vassilis Noulas & Kostas Tzimoulis

Στην Αθήνα, η παράσταση έλαβε χώρα στο ΟΧΤΩ, έναν νέο χώρο στο κέντρο της πόλης που επιχειρεί να συνδυάσει την κριτική παρέμβαση με την καλλιτεχνική πρακτική.

https://8athens.wordpress.com/about/

Η παράσταση έλαβε επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.