Σημείωμα των Βασίλη Νούλα & Κώστα Τζημούλη

Η Μπιενάλε της Περφόρμανς πραγματοποιήθηκε 24 Ιουνίου-4 Ιουλίου 2016. ξεκίνησε στο κατειλημμένο Green Park και ανοίχτηκε στο Πεδίο του Άρεως και σάλπαρε με πλοίο από τον Πειραιά για τα Κύθηρα.

Αναζητώντας τη θέση της περφόρμανς στο νεοφιλελεύθερο τοπίο, η Μπιενάλε επιχειρεί να δημιουργήσει και να διερευνήσει συλλογικά τις τομές μεταξύ θεσμού και εξωθεσμικότητας, μεταξύ κλειστού και ανοιχτού χώρου, μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, μεταξύ πόλης και υπαίθρου. Προερχόμενη από δράσεις που συνέβησαν σε ένα πλαίσιο αυτοοργάνωσης και συχνά με τη μέθοδο του ‘κάντο μόνη σου’ τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, η εκδήλωση θεματοποιεί με δηκτικό τρόπο ήδη στον τίτλο της την εργαλοποίηση και το branding όρων όπως η “Biennial” και προτείνει μια σειρά ανακατατάξεων των τρόπων δράσης και συμμετοχής στο πολιτικό και καλλιτεχνικό πεδίο με σκοπό να διερευνηθεί η δυνατότητα ριζοσπαστικών πειραμάτων στην παραγωγή. Έγινε με την πρακτική της ‘επιμέλειας μέσω της συνέλευσης’: αφήνοντας κατά μέρος ιεραρχήσεις και κατηγοριοποιήσεις, το πρόγραμμα αποτελούνταν από ζώνες αντιμαχόμενων ‘πεδίων’ και πρακτικών που  συνεπιμελούνταν οι συμμετέχοντες/-ουσες και διοργανωτές/-ριες.

Κατά την διάρκεια της Μπιενάλε έγιναν: παραστάσεις/ περφόρμανς, ομιλίες, συζητήσεις, εργαστήρια, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, αστικοί περίπατοι, προβολές. Η εκδήλωση ήταν δημόσια, ανοιχτή στο κοινό και δωρεάν. Συμμετείχαν πάνω από 100 καλλιτέχνες, συλλογικότητες και θεωρητικοί. Ενδεικτικά: WHW (What, How & for Whom), Ant Hampton, Adrian Heathfield, Britt Hatzius, If I Can’t Dance, Joe Kelleher, Alan Read, Nick Ridout, PA Skantze & Matthew Fink, Ash Bulayev, Jonas Staal, Snejanska Mihaylova, Lawrence Abu Hamdan, Κωστής Βελώνης, Γιώργος Σαμπατακάκης, Urban School of Ruhr, Andy Field, Ilan Manouach, Ελπίδα Ρίκου, Μαρία Σαρρή, Andreea Micu, Akoo-o Collective, Chrysanne Stathakos, KangarooCourt, Ηλιάνα Φωκιανάκη, Μαργαρίτα Αθανασίου, Adam Gallagher, Υπατία Βουρλούμη, Ιωάννα Γερακίδη, Χρήστος Γιοβανόπουλος, Μαρίνα Γιώτη, κ.ά.

Η οργάνωση και η επιμέλεια της Μπιενάλε της Περφόρμανς έγινε από τους Γκίγκη Αργυροπούλου, Βασίλη Νούλα και Κώστα Τζημούλη.

DIY Performance Biennial, Green Park, 2016 @ DIY Performance Biennial: No Future
DIY Performance Biennial, Green Park, 2016 @ DIY Performance Biennial: No Future
DIY Performance Biennial, Green Park, 2016 @ DIY Performance Biennial: No Future
DIY Performance Biennial, Κύθηρα, 2016 @ DIY Performance Biennial: No Future