Σημείωμα της Νίνας Παππά

Οι ενατενίσεις είναι η προσπάθεια καταγραφής μίας συνειδητής σχέσης με τους δημόσιους χώρους της Αθήνας. Στις εικόνες τεκμηριώνονται οι πορείες του βλέμματος και οι παρατηρήσεις 50 παρατηρητών, καθώς ατενίζουν τον χώρο που επέλεξαν, με κριτήριο την καθημερινότητά τους. Οι γραφικοί χαρακτήρες, τα σκίτσα και τα διαγράμματα αποκαλύπτουν έναν προσωπικό τρόπο επαφής με το αστικό περιβάλλον. Οι σημειώσεις μπορεί να μεταφέρουν μνήμες, να περιλαμβάνουν σχόλια για την κατάσταση του χώρου, να εκδηλώνουν αποστροφή, αγάπη ή αδιαφορία, να αποτυπώνουν συνήθειες, ή να είναι αυστηρά περιγραφικές. Όσο διαφορετικές και αν είναι, οι περισσότερες αφορούν κεντρικά σημεία της Αθήνας, με τα οποία έχουμε όλοι συνδεθεί.

Στον χώρο που παρουσιάστηκε το έργο, η πόλη ανακατασκευάστηκε με τα βλέμματα των παρατηρητών, τους χώρους που επέλεξαν, τους γραφικούς χαρακτήρες και τις ηχογραφημένες φωνές τους μέσα από τους θορύβους της πόλης.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΕΝΑΤΕΝΙΣΕΩΝ:

  1. Επισκεπτόμαστε τον χώρο μαζί με τον παρατηρητή. Ο χώρος φωτογραφίζεται.
  2. Ηχογραφούνται τα σχόλια του συμμετέχοντος καθώς ατενίζει το περιβάλλον.
  3. Από το ηχογραφημένο υλικό, απομαγνητοφωνούνται τα σχόλια του παρατηρητή και καταγράφεται ο χρόνος που εστιάζει το βλέμμα του σε κάθε σημείο.
  4. Τυπώνεται η εικόνα του χώρου.
  5. Στην επόμενη συνάντηση με τον συμμετέχοντα, του δίνεται το κείμενο με το περιεχόμενο της ενατένισής του. Πάνω στην εικόνα σημειώνει με τον δικό του γραφικό χαρακτήρα, το όνομα του δρόμου που επισκεφθήκαμε, την ημερομηνία, την ώρα, τα σημεία στα οποία εστίασε το βλέμμα, τις παρατηρήσεις του και τον χρόνο που διήρκεσαν τα σχόλιά του σε κάθε σημείο.

 

Άποψη της εγκατάστασης, Μονή Λαζαριστών στο πλαίσιο της έκθεσης «Διας-χίζοντας τα σύνορα», επ. Θ. Μουτσόπουλος, Θεσσαλονίκη, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μονή Λαζαριστών, 2006. © Νίνα Παππά