Σημείωμα της Τζένης Αργυρίου

Το Face to Phase είναι μια έκθεση που ‘επιτελείται’, μια πρόταση για ένα σύστημα ενός γεγονότος βασισμένου στο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου όλοι οι συνήθεις παράγοντες/δράστες μιας έκθεσης – καλλιτέχνες, θεατές, επιμελητές, τεχνικοί, βοηθοί αλλά και ο ίδιος ο χώρος, συμμετέχουν εξίσου ενεργά.

Πρόκειται για ένα έργο που συνυπογράφουν η χορογράφος Τζένη Αργυρίου και ο εικαστικός Βασίλης Γεροδήμος. Προερχόμενοι από διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία, οι δημιουργοί επιδιώκουν να φέρουν στο προσκήνιο την ανάμιξη/ένωση των δύο αυτών κατευθύνσεων/κόσμων. Δανειζόμενο στοιχεία τόσο από τις εικαστικές όσο και από τις παραστατικές τέχνες, το Face to Phase χρησιμοποιεί τη διάρκεια ως βασικό του εργαλείο για να δραματοποιήσει ολόκληρη τη διαδικασία της δημιουργίας/παραγωγής μιας έκθεσης, από την αρχή ως το τέλος. Διακόπτει την «μοναχικότητα» της κάθε δράσης, μέσω της απλής συνύπαρξης στο χώρο πολλαπλών «μοναχικών» δράσεων. Μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε έναν άδειο χώρο να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται σταδιακά, μέσα από μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη σεκάνς δράσεων.

Το Face to Phase προσεγγίζει τον ορισμό της «επιτελεστικής έκθεσης» (performative exhibition), δίνοντας έμφαση στην εμπειρία του θεατή και στη διαρκή κίνηση. Οι καλλιτέχνες γίνονται ορατοί ως ένα μέρος του έργου τους, καθώς βρίσκονται «επί σκηνής» στήνοντας το έργο τους. Οι θεατές μπορούν να παροακολουθήσουν όλη τη διαδικασία της εγκατάστασης/τοποθέτησης, συνεπώς το διάστημα κατά το οποίο έχουν επαφή με τα έργα επεκτείνεται, προκαλώντας ένα είδος συμμετοχής που είναι σταδιακή, ασυναίσθητη και επι της ουσίας πραγματική. Έτσι, γίνοντα ταυτόχρονα παρατηρητές και μέρος ολόκληρης της διαδικασίας, και η εμπειρία τους μετατίθεται από την αισθητική ενατένιση του ολοκληρωμένου έργου τέχνης, στην βαθύθτερη κατανόηση της «ιστορίας πίσω από το έργο». Βιώνουν και οι ίδιοι τη «μάχη» με την υλικότητα, τα ατυχήματα, την αγωνία για την τελειοποίηση του έργου, την ικανοποίηση των εγκαινίων και το «άδειασμα» της απεγκατάστασης, χωρίς τη δυσφορία της υποχρεωτικής «συμμετοχής». Έχουν το χρόνο να ενδιαφερθούν γι’ αυτό που συμβαίνει γύρω τους, να γίνουν «συνένοχοι» με τους συν-θεατές τους και να ανακαλύψουν τη θέση τους στο σύστημα που τους περιβάλλει. Μια εμπειρία που τελικά μετατρέπει τους θεατές σε ενεργούς παρατηρητές.

Το Face to Phase είναι ένα ανοιχτό σύστημα, που μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικά εκθεσιακά περιεχόμενα και πλαίσια, αναδεικνύοντας κάθε φορά την τοπική καλλιτεχνικη σκηνή και ενσωματώνοντας τα ιδιαίτερα/μοναδικά χαρακτηριστικά της.

Face to Phase, Tzeni Argyriou, © Dimitris Michalakis
Face to Phase, Tzeni Argyriou, © Dimitris Michalakis
Face to Phase, Tzeni Argyriou, © Dimitris Michalakis
Face to Phase, Tzeni Argyriou, © Dimitris Michalakis