Σημείωμα της Τζένης Αργυρίου

Όταν η τεχνολογία καθορίζει τη ζωή μας και τις σχέσεις μας, μήπως ήρθε η ώρα να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή? Μήπως να ανεβούμε τον ποταμό μέχρι την πηγή του? Ταξίδι στη πηγή του Χορού – Ταξίδι στο «ΑΝΩΝΥΜΟ»…
Υπάρχουν ερωτήματα που περιπλέκονται σαν τα ποτάμια. Και υπάρχουν καλλιτεχνικά πρότζεκτ που καταπιάνονται με αυτά και γίνονται και τα ίδια ποταμοί. Ένα τέτοιο είναι το «ΑΝΩΝΥΜΟ». Ανατρέχει σε μια εποχή κατά την οποία το καλλιτεχνικό έργο δεν ήταν επώνυμο, αλλά μια πρακτική που έφερνε τους ανθρώπους πιο κοντά και συνέβαλε στη συνοχή των κοινωνιών. Βουτάει στην έκφραση αυτών των κοινωνιών και στους χορούς τους, που βασίζονται στην ανθρώπινη επαφή, στο κράτημα, στη συνοχή της ομάδας, στη μοιρασμένη χαρά. Πετάει πάνω από την ανωνυμία, στις κοινωνίες και την επωνυμία στο καλλιτεχνικό έργο, που εμφανίστηκαν τη βιομηχανική εποχή. Κοιτάζει με απορία το σημερινό κόσμο, όπου η ανωνυμία των μεγαλουπόλεων συνδυάζεται με την παντελή έλλειψη σωματικής επαφής, με τη συρρίκνωση των παραδοσιακών μορφών διασκέδασης και με τη διαστρέβλωση της επωνυμίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατοπτεύει τις ζωές μας μέσα από τη συλλογική μνήμη του σώματος, την εμπειρία της μετάδοσης των παραδοσιακών χορών και την πλήρη μετουσίωσή τους σε σύγχρονη κινησιολογική γλώσσα. Αυτή είναι η αναπαράσταση ενός χορού που γεννήθηκε από τις πηγές του ποταμού, και αν και έχει δημιουργούς, επιμένει να αυτοπροσδιορίζεται ως «ανώνυμος», αναζητώντας τις ρίζες του σε τελετουργίες μύησης και συμμετοχής.

Η έρευνα για το έργο ΑΝΩΝΥΜΟ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του residency της Τζένης Αργυρίου στη Στέγη το 2016-17, με την υποστήριξη του Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν και της Βιβλιοθηκης του Ιδρύματος Ωνάση. Το αρχικό σηµείο της έρευνάς βασίστηκε στην ιδέα της ανωνυµίας εκλαµβανόµενη µέσα από µια προοπτική στο χρόνο που ταξιδεύει από τις πρωτόγονες µορφές τέχνης και φτάνει στις σύγχρονες αξίες της ψηφιακής κοινωνίας. Η έρευνα προσέγγισε τρεις θεματικούς άξονες: Τέχνη και ανωνυµία, Κοινωνική Ανωνυµία, Ανωνυµία στα Μέσα Επικοινωνίας. Βασικές δράσεις της αποτέλεσαν το Ανώνυμο Συµπόσιο (μία σειρά διαλέξεων, στρογγυλών τραπεζιών και συζητήσεων ανατροφοδότησης) και τα ερευνητικά εργαστήρια πάνω στην κίνηση, το ρυθμό, τη σωματικότητα του ήχου και τη μουσικότητα του σώματος καθώς και πειραματισμούς πάνω στη φόρμα, χρήση και αισθητική της μάσκας. Υλικό από την έρευνα έχεi παρουσιαστεί στο Tanzmesse 2016 Dusseldorf, Γερµανία, στο Arc for Dance Festival 2016 και στο Κέντρο Χορού Ισιδώρας Ντάνκαν 2017. Το τελικό έργο «ΑΝΩΝΥΜΟ» έγινε με παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και συμπαραγωγή των Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis και Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, και έκανε πρεμιέρα τον Μάιο του 2018 στην κεντρική σκηνή του OCC. Έκτοτε περιοδεύει σε διεθνή φεστιβάλ.

ΑΝΩΝΥΜΟ, Tzeni Argyriou, © Lila Sotiriou
ΑΝΩΝΥΜΟ, Tzeni Argyriou, © Lila Sotiriou
ΑΝΩΝΥΜΟ, Tzeni Argyriou, © Lila Sotiriou