Σημείωμα της Δανάης Στεφάνου και του Γιάννη Κοτσώνη-

Οι Ηχητικές Συναντήσεις είναι μια εν εξελίξει πρωτοβουλία ακουστικών παρεμβάσεων, εργαστηρίων, artist residencies και ερευνητικών προγραμμάτων στο λόφο της Άνω Σύρου και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Σύρου («Απάνω Μεριά»). Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2012 από τους acte vide σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σύρου, και μέχρι σήμερα έχει συμπεριλάβει συνεργασίες με πάνω από 150 καλλιτέχνες, από 17 χώρες.

Στο επίκεντρο των Ηχητικών Συναντήσεων βρίσκεται η ενεργή, κριτική ενασχόληση με τον ήχο και την ακρόαση, καθώς και η ιδέα της συνάντησης, όχι μόνο με την έννοια της συνεύρεσης μεταξύ καλλιτεχνών, αλλά και ως μια ανοιχτή, δυναμική συνθήκη αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην ανθρώπινη παρουσία και το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Ο ήχος λειτουργεί όχι σαν εργαλείο παραγωγής υπεραξίας, αλλά σαν ένα μέσον αναστοχασμού και επαναδιαπραγμάτευσης της θεσιακότητας και της ίδιας της σχέσης μας με τον τόπο.

Μεταξύ 2012 – 2022, η πρωτοβουλία πήρε τη μορφή εργαστηρίων επιτόπιας σύνθεσης, ηχογράφησης και αυτοσχεδιασμού, και εισήγαγε στη Σύρο διεθνή προγράμματα φιλοξενίας για ηχητικούς και οπτικοακουστικούς καλλιτέχνες. Στα προγράμματα αυτά συμπεριλήφθηκαν μερικά από τα πρώτα εγχώρια θεματικά residencies για πολυμελείς ομάδες (Sounding Paths, Khora και Sound/Word), καθώς και εξατομικευμένες καλλιτεχνικές δράσεις & ερευνητικές συνεργασίες (Genius Loci & Transmissions), με ανοιχτές διαδικασίες αιτήσεων ή/και με προσωπικές προσκλήσεις.

Οι Ηχητικές Συναντήσεις λειτουργούν ενίοτε ως αυτοχρηματοδοτούμενο εγχείρημα, και ενίοτε σε σύμπραξη με άλλους φορείς, αλλά συνειδητά ενάντια στην έννοια της οργανωτικής ανάπτυξης με όρους επιτάχυνσης. Ο ρόλος της ιδρυτικής & επιμελητικής ομάδας είναι μεταβλητός, με μεταλλασσόμενες ισορροπίες που εξερευνούν τα όρια ανάμεσα στην οργανωτική και την καλλιτεχνική εργασία, ανάλογα με τη δομή και τη θεματική κάθε δραστηριότητας.

Συντονισμός – επιμέλεια: acte vide (Γιάννης Κοτσώνης & Δανάη Στεφάνου)

Φορέας διοργάνωσης: Syros Institute (2012 – σήμερα)

Συνεργαζόμενοι φορείς: Syros International Film Festival (2015 & 2021), Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση (2017-2022).

Συγχρηματοδότηση: INTERFACES (Creative Europe, 2017-2019), Transmissions (ΕΕΑ / Norway Grants, 2021-2022).

Photo: Jordan Dykstra

 

 

LINKS:

https://syrosmeetings.org

http://www.interfacesnetwork.eu/post.php?pid=60-syros-sounding-paths

https://medium.com/transmissions-norway-greece/transmissions-sound-art-residency-98ed6a580f19

https://www.youtube.com/channel/UCwlKUYUU87es7CWcbVsHDdg/videos

https://www.facebook.com/SyrosSoundMeetings/