Σημείωμα της Δανάης Στεφάνου και του Γιάννη Κοτσώνη-

Μια διερεύνηση των μεταβαλλόμενων σχέσεων μέταξύ του «μέσα» και του «έξω», του οικείου και του ανοίκειου, σε συνθήκες «παύσης» και προκαθορισμένων αποστάσεων. Το έργο περιλαμβάνει μια 40λεπτη επιτόπια performance-εγκατάσταση στο Ωρολόγιο του Κυρρήστου (Πύργος των Αέρηδων) και μια σύνθεση βασισμένη σε αποσπάσματα ηχογραφήσεων από την performance.

Στην αρχική δράση, το κτίριο μετατρέπεται σε ένα ιδιότυπο όργανο.  Ηχογραφήσεις οικιακών συσκευών και καθημερινών αντικειμένων, καθώς και ζωντανοί αυτοσχεδιασμοί με τα ίδια τα αντικείμενα, αλληλοδιαπλέκονται με τυχαία εισερχόμενους θορύβους από το δρόμο και τον περιβάλλοντα χώρο του Ωρολογίου. Οι ήχοι ενισχύονται ιδιωτικά, εκτός θέας, και διαχέονται δημόσια, στον υπαίθριο χώρο γύρω από τη Ρωμαϊκή Αγορά. Το ηχητικό αποτέλεσμα, πότε ανεπαίσθητο και μη διακριτό από τους γύρω θορύβους, και πότε έντονο και διαπεραστικό σαν σφύριγμα, ανάγει τη σιωπή σε μια πορώδη αντιληπτική συνθήκη, και αποτυπώνει την προσωρινή κατοίκηση και οικειοποίηση ενός κατ’εξοχήν σιωπηλού αρχαίου μνημείου που μοιάζει παγωμένο στο χρόνο.

Ένα ποίημα της Δανάης Στεφάνου, γραμμένο ειδικά για το έργο, αναπτύχθηκε ως παρτιτούρα, διαμορφώνοντας μια αφαιρετική δομική & εννοιακή βάση για την performance-εγκατάσταση. Μετά την εκδήλωση, ηχογραφήσεις από μικρόφωνα τοποθετημένα μέσα στο κτίριο και από την κονσόλα που βρισκόταν στο κέντρο της Ρωμαϊκής αγοράς, αναπροσαρμόστηκαν από τον Γιάννη Κοτσώνη σε μια 9λεπτη ηλεκτροακουστική σύνθεση, με τον ίδιο τίτλο.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: acte vide (Yannis Kotsonis & Danae Stefanou

Πρώτη παρουσίαση: Deeper than silence, Athens Roman Agora, September 2020

Επιμέλεια εκδήλωσης: Δάφνη Βιτάλη, επιμελήτρια ΕΜΣΤ

Διοργάνωση / Χρηματοδότηση: ΕΜΣΤ / ΥΠΠΟΑ

Φωτογραφία: Πάνος Κοκκινιάς -Ευγενική παραχώρηση: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

LINK:

https://digitalculture.gov.gr/2020/07/deeper-than-silence/

διαπνοή-transpiration_acte vide_Athens Roman Agora_2020