Καλλιτεχνικές διαλέξεις σειρά 3# Η καλλιτεχνική έρευνα στο πεδίο του χορού
Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2020 (Δευτέρα 20:00-22:00)
Σειρά δέκα διαδικτυακών διαλέξεων και συζητήσεων, ανοικτών στο κοινό, που επικεντρώνονται στην καλλιτεχνική έρευνα στο πεδίο του χορού μέσα από τις πρακτικές των ίδιων των χορογράφων και τη σκέψη τους. Μιλούν οι χορογράφοι: Τζένη Αργυρίου, Ζωή Δημητρίου, ‘Ιρις Καραγιάν, Μαριέλα Νέστορα, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Σοφία Μαυραγάνη, Ελένη Μυλωνά, Δημήτρης Μυτιληναίος, Ευφροσύνη Πρωτοπαπά, Φωτεινή Σταματελοπούλου.
Τη σειρά επιμελείται η Στεριανή Τσιτζιλώνη, ερευνήτρια και θεωρητικός του χορού (https://tsintzilonisteriani.wordpress.com) και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν (https://www.duncandancecenter.org/), στο πλαίσιο της έρευνας για την καλλιτεχνική έρευνα στην Ελλάδα (https://artistic-research.gr/%cf%83%cf%87%ce%b5%cf%84%ce…/) που διεξάγει η Ελπίδα Ρίκου, ανθρωπολόγος, εικαστικός και μέλος του TWIXTlab. Η έρευνα ξεκίνησε το 2019 και για ένα χρόνο επικεντρώθηκε στις εικαστικές τέχνες, σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης Κατερίνα Κωνσταντίνου και τη στήριξη του Κέντρου ‘Ερευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Ευχαριστούμε το Κ.Ε.Α.Ε. και ιδιαίτερα την Αθηνά Μποζίκα για την τεχνική υποστήριξη στην παρούσα τρίτη σειρά διαλέξεων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
12/10/20
Μαριέλα Νέστορα (χορογράφος, B.Sc., M.Sc., M.A. practice based artistic research Master Theater Practices – ArtEz, Arnhem, Netherlands)
19/10/20
Δημήτρης Μυτιληναίος (χορογράφος, Μaster Εxerce-ICI-CCN Université III Paul-Valéry-Montpellier)
26/10/20
Φωτεινή Σταματελοπούλου (Χορογράφος, Researcher in Performance Psychology)
2/11/20
Σοφία Μαυραγάνη (χορογράφος)
9/11/20
Ευφροσύνη Πρωτοπαπά (Χορογράφος, Αναπληρ. Καθηγήτρια University of Roehampton, practice-based PhD in choreography, University of Roehampton/UK )
16/11/20
Τζένη Αργυρίου (χορογράφος, performance maker)
23/11/20
Ελένη Μυλωνά (χορογράφος και MA practice based artistic research Theatre Practices -ArtEz, Arnhem, Netherlands)
30/11/20
Ιρις Καραγιάν (χορογράφος, Master of Arts in Performance and Culture, Goldsmiths College, UK)
7/12/20
Ανδρονίκη Μαραθάκη (dance-maker, MA Performance Practices as Research, University of London, UK)
14/12/20
Ζωή Δημητρίου (Χορογράφος, ακαδημαϊκός, ΜΑ in European Dance Theatre, Trinity Laban Conservatoire, Υποψήφια Διδάκτωρ University of Roehampton,UK)
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται διαδικτυακά (μέσω zoom). Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για κράτηση θέσης παρακαλούμε απευθυνθείτε στο TWIXTlab (twixtlab@gmail.com).
Εικόνα: Μέντη Μέγα | Transforming Me, ένα δίγλωσσο σόλο | Φωτογραφία: Νίκος Ηλιόπουλος, 2015. Η καλλιτεχνική διάλεξη της Μέντης Μέγα πραγματοποιήθηκε στο TWIXTlab στις 5/10/19 ως προοίμιο του παρόντος αφιερώματος στο χορό (βλ. το αρχείο της καλλιτεχνικής έρευνας).