Δημήτρης Μυτιληναίος

Ο Δημήτρης Μυτιληναίος δραστηριοποιείται στον τομέα του σύγχρονου χορού και της χορογραφίας από το 2012. Έχει αποφοιτήσει από την Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2015) και το master exerce (2018, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση). Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με χορογράφους όπως Yvonne Rainer και Ίρις Καραγιάν ενώ τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργεί και παρουσιάζει την δικές του χορογραφικές δουλειές. Το 2020, στα πλαίσια του βραβείου Artworks χορηγούμενο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ξεκίνησε την έρευνα για το επερχόμενο ομαδικό του κομμάτι που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2021 ενώ συνεχίζει να συνεργάζεται ως χορευτής με τις/τους Λενιώ Κακλέα,
Μαριέλα Νέστορα, Pat Catterson, Uri Shaffir κ.α.). Τέλος, συμμετέχει στο εκπαιδευτικό  πρόγραμμα της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση Dancing to Connect.Το 2018 παρουσιάστηκε το «hardly the same: a dance guide to mess up body&mind», ένα ντουέτο με την στενή συνεργάτιδά του Νεφέλη Αστερίου. Ταυτόχρονα, ανέπτυξε την πειραματική πρακτική στο δημόσιο χώρο «drifting» η οποία έχει έως τώρα εξασκηθεί στην Παλιά Πόλη των Χανίων και στην αθηναϊκή
Κυψέλη. Εν τω μεταξύ, έχει ασχοληθεί με την παραγωγή video dance μικρού μήκους όπως το «fa-rolling» (AVDP 2019). Το 2020 ξεκινάει η ενασχόληση με την τρέχουσα έρευνά του η οποία παίρνει ως σημείο εκκίνησης την τεχνική του κλασικού μπαλέτου και τους τρόπους με τους οποίους αυτή έχει καταγραφεί, σημειωθεί και εξελιχθεί μέσα στην ιστορία της διδασκαλίας της. Αποσκοπώντας σε ένα είδος διάλυσης του τρόπου σκέψης που προτείνεται στο χορευτή από την τεχνική, επιθυμεί να βρει εναλλακτικές στην έως τώρα καθιερωμένη αμφιμονοσήμαντη αντιστοιχία σκέψης-φόρμας που ισχύει στον κλασικό χορό. Το «INORGANIC SEQUENCES» είναι ένα ομαδικό κομμάτι που αφενός χρησιμοποιεί την παραπάνω έρευνα και αφετέρου σηματοδοτεί μία καινούργια, ανατρεπτική συνεργασία με την noise-punk μπάντα Rita Mosss.

drifting

Ανόργανο μπαλέτο


Μαριέλα Νέστορα

Η χορογράφος Μαριέλα Νέστορα δημιουργεί παραστάσεις για τη σκηνή, το δημόσιο χώρο αλλά και εγκαταστάσεις. Σπούδασε στην Αγγλία Contemporary dance and Choreography στο London Contemporary Dance School, Βιολογία (B.Sc., Queen Mary and Westfield, U.K.), Γενετική- Human Molecular Genetics (M.Sc. St.Mary’s Medical School, Imperial College, U.K.), την μέθοδο εκπαίδευσης της κίνησης Feldenkrais (Greece, IFF International Feldenkrais Federation) και πρόσφατα ολοκλήρωσε την καλλιτεχνική της έρευνα στο πλαίσιο του Master Theatre practices program στην ArtEZ, Ολλανδία. Επίσης έχει συμπράξει σε διαφορετικά συλλογικά πρότζεκτ όπως Σύνδεσμος Χορού, Εμπρός, Γκρην Παρκ και έχει κινητοποιήσει το πρότζεκτ συλλογικής χορογραφίας Collective Choreography Project-CCP και το πρότζεκτ – για την Ελληνική σκηνή χορού from stage to page που συμπεριλαμβάνει ψηφιακές εκδόσεις με συνεντεύξεις Ελλήνων χορογράφων.
Ως χορογράφος ίδρυσε την ομάδα χορού YELP danceco. αρχικά στο Λονδίνο ενώ από το 2001 έχει ως βάση της την Αθήνα. Η ομάδα έχει παρουσιάσει έργα της στην Ευρώπη Maribor-Ljubljana/ Σλοβενία, Zagreb/ Κροατία, Kassel- Berlin/ Γερμανία, London-Brighton-Ipswich / Αγγλία, Bologna/ Ιταλία, Montpellier-Breste/ Γαλλία, Bucharest/ Ρουμανία, Parnu/ Εστονία, Aarhus/ Δανία, Brussels/ Βέλγιο και στην Ελλάδα στην Αθήνα, Καβάλα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ύδρα, Ηράκλειο, Χανιά. Η YELP έχει επιλεχθεί για συμμετοχή σε πλατφόρμες και φεστιβάλ (Πλατφόρμα International Theatre System (ITI) platform, Greek Biennial Dance Platform, Athens Biennial) και έργα της έχουν δημιουργηθεί ως συμπαραγωγές με το Φεστιβάλ Αθηνών, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών όπου και τα έχει παρουσιάσει. Η YELP έχει επιχορηγηθεί απο το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει δεχτεί αναθέσεις απο το Kaleidoscope EU, Plesna Isba, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006, The Place Commissions, The Video Place και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα με υποστήριξη από τα Oxford Metrics, Northern General Hospital και The Robin Howard Foundation.
Η Μαριέλα Νέστορα συνεχίζει την καλλιτεχνική της έρευνα μέσα απο συνεργασίες, παραστάσεις, κείμενα, διαλέξεις. Εργάζεται ως Feldenkrais practitioner, συνεργάζεται με νέους καλλιτέχνες και οργανισμούς ως μέντορας και διδάσκει χορογραφία και σύνθεση.
Ως κινησιολόγος έχει συνεργαστεί με διαφορετικούς σκηνοθέτες στο θέατρο (Σ. Λιβαθεινό, Μ. Μαρμαρινό, Λ. Βογιατζή, Ν. Κοντούρη, Ε. Λυγίζο, Δ. Καταλειφό, Α. Κοκκίνου, Μ. Ξανθοπουλίδου κ.α.) σε οργανισμούς Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών, ΚΘΒΕ, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Εθνικό θέατρο Αλβανίας κ.α. και επίσης διδάσκει κίνηση για ηθοποιούς (Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, ΚΘΒΕ).